Foto: Bruges med tilladelse

Frederik Rose Christiansen

14. december 2000Frederiks dubbing karriere

9 spørgsmål til Frederik Rose

Frederik Rose har dubbet siden han var 12 år gammel, og har allerede opbygge sig et stort CV med mange hovedroller. Læs med her når han fortæller om sine mange roller.Hvordan startede du med at dubbe?
Jeg begyndte at dubbe da jeg var 12. Min bedste ven var allerede dubber på det tidspunkt og en dag, hvor vi var inde at skate i fælledparken, skulle han lige lave en session på Dubberman. Jeg tog bare med, og mens jeg ventede på ham, fik jeg faktisk lov til at lave en stemmeprøve. Heldigvis gik det godt, og jeg fik min allerførste rolle som Lars i serien Trio.
   
   
Hvad er hhv. den sjoveste og den sværeste rolle du har dubbet?
Der er jeg overhovedet ikke i tvivl - det er Gumball i Gumballs Fantastiske Verden. Det er altid afsindigt sjovt at lave, og vi er altid færdige af grin. Jeg plejer at sammenligne det med South Park til børn. Samtidig med, at det er sjovt, er det også den sværeste karakter jeg laver. Tempoet i serien er ekstremt højt, hvilket resulterer i nogle meget hurtige replikker samt uforudsigelige skift i energiniveauet. Det tager lidt ekstra tid at lave, men til gengæld bliver det virkelig fedt.
   
   
Hvad kan du bedst lide at dubbe - tegnefilm eller live-action?
Jeg synes, at begge genrer er fede og kan nogle forskellige ting, men hvis jeg skal vælge, så ligger mit hjerte hos tegnefilmene. Det er i den genre, hvor mine yndlingsroller er, og jeg har generelt bare altid haft en stor kærlighed til film- og tegneserier.
   
   
Hvordan forbereder du dig på en rolle? Og hvordan føles det at høre sig selv bagefter på det færdige resultat?
Det er forskelligt, hvordan jeg forbereder mig. Jeg bruger tit tid på at varme stemmen op, da nogle serier kræver meget af min stemme og i længere sessions bliver den slidt, hvis jeg ikke passer på. Der er også nogle fester der droppes, da jeg skal være klar i stemmen dagen efter, hvis jeg skal dubbe. Jeg kan huske, at jeg begyndte, i forbindelse med Gumball, at øve mig på at rappe hurtigt, simpelthen for at træne i at tale hurtigere. Det hjalp rigtig mig meget og gør det stadig.
   
   
Hvilke roller er du mest stolt af?
Jeg er rigtig glad for flere roller. Ben 10 var meget stort for mig at overtage, da jeg selv har set ubegribeligt meget Ben 10 som mindre. Så da vi gik i gang med indspilningerne, kunne jeg alle navnene på rumvæsnerne i forvejen, hvilket teknikerne synes var lidt sjovt. Besthe i Løvernes Garde er jeg også vild med. At få lov til at tage del i Løvernes Konge universet har også været fedt da jeg i forvejen er fan. Og selvfølgelig har Gumball en stor plads i mit hjerte. Jeg har lavet ham i al den tid jeg har dubbet og får faktisk lov til at afslutte serien, hvilket jeg er meget glad for.
   
   
Er der en rolle du virkelig gerne ville have haft?
Jeg kan huske da jeg var 13, og var til stemmeprøve på en karakter i Nico og de flyvende rensdyr 2. Den rolle VILLE jeg bare ha’ og håbede inderligt på at få den. Til min store skuffelse fik jeg den ikke, men sådan er det jo en gang imellem - det skal man ikke tage så tungt.
   
   
Hvad laver/arbejder du med udover dubbing? Og er der andre steder man kan se og/eller høre mere til dig?
Jeg spiller rigtig meget musik i min fritid. Klaveret fylder en del sammen med sang. Jeg bruger meget tid hos min bedste ven, hvor vi selv skriver musik, vi håber på at udgive en dag. Musik betyder meget for mig - jeg har simpelthen slidt samtlige hovedtelefoner op. Derfor er dubbing super fedt for mig, da jeg får lov til at inddrage min største interesse i mit arbejde.
   
   
Er der nogle bestemte dubbere du ser op til i branchen?
Den, der lige står klarest for mig, må være Lars Thiesgaard. Han har gjort det godt gennem årene og har lagt stemme til størstedelen af de ting, jeg har set som barn. Derfor er det ekstra fedt, at HAN er instruktør på nogle af de serier jeg dubber. Generelt synes jeg også, at teknikkerne er virkelig seje og udfører altid et godt stykke arbejde, hvilket gør det til en fornøjelse at dubbe - hver gang.
   
   
Har du et råd til andre der gerne vil i gang med at dubbe?
Det bedste man kan gøre, er at lave en ”homemade” stemmeprøve, som skal sendes ind til et af dubbingstederne. Så kan du være heldig, at det lige præcis er din stemme, der er brug for. Prøv at find en niche - altså noget kun du kan lave. Jeg har selv spillet en del teater, hvilket har hjulpet mig i forhold til skuespil og sang, der er de to hovedfaktorer, der er afgørende for ens præstation. Du skal være i topform, hver gang du træder ind i studiet - det er ligesom en eksamen, hvor du skal levere dit bedste for at holde dig varm i branchen.
   
   


Klik her for at se en liste over andre interviews© 2017-2024 DanskeFilmStemmer - Har du rettelser, tilføjelser, spørgsmål eller lign kontakt os gerne på mail@danskefilmstemmer.dk
Danskefilmstemmer.dk ejer ikke film og billedmaterialet, som er (c) de respektive filmstudier.